27. heinäkuuta 2015

Miten meillä menee?

Viime viikon tiistaina Krisse muutti takaisin kotiin. Titan oli kotiutunut siihen mennessä jo ihan hyvin ja arki alkoi pyöriä jo tietyllä rytmillä. Krisse ei kuitenkaan tykkää pennusta yhtään... Mikä oli kylläkin hyvin ennalta-arvattavissa. Ja sempä takia koirat ovat eristetty.


Krisse on ihan äärettömän mustasukkainen minusta, leluista, kaikista tavaroistamme ja tottakai kupeista (myös vesikupista...). Se myöskään ei toivoisi ketään lähelleen 5m säteellä. Mikäli joutuu "Krissen" reviirille, se näykkäsee hyvin nopeasti.

Oon tuota toimintaa katellut pari kertaa ja viime kerta oli silloin, kun Rasmus muutti silloiseen asun paikkaamme isän luo. Krisse oli pitkään koppa päässä ja alkoi sietää ihan jees tilanteita sisätiloissa. Kopan poistamisen jälkeen se kuitenkin pääsi muutaman kerran napauttamaan Rasmusta, jonka takia ne ei enään viettäneet samassa tilassa aikaa. Nyt kun Rasmus on vanhempi, sisätiloissa ei oo mitään ongelmia, koska Rasmus väistää jatkuvasti Krisseä.

Samaa käytöstä se tekee myös ulkona vieraille koirille, jos ne tulevat liian lähelle. Lisäksi se on käymässä heti päälle, jos joku toinen koira kuumuu/leikkii/juoksee. Sempä takia olemme koko elämämme epäsosiaalisesti lenkkeileet suurimmaksi osaksi kahdestaan... 

Krissen näykkäsyt ovat mun mielestä hyvin epäloogisia, eikä niihin ole noin 99% tapauksissa edes aihetta. Krissen mielestä Titan ei saisi edes liikkua mihinkään suuntaan. Krisse on hyvin terävä näissä hommissa, enkä minä kerkeäisi millään reagoimaan samaan tahtiin. Se ei edes varoita, vaan käy suoraan päälle. Näistä syistä se viettää päivällä aikaansa eri huoneessa kuvassa olevan verkon takana. Ja kun Titan nukkuu (pentuaitauksessaan) se pääsee koko kämppään. Tätä jatketaan niin kauan, vaikka seuraava vuosi, että Krisse alkaa tajuamaan Titanin kuuluvan samaan laumaan.

Mutta se on selvää, että toista tuollaista epäsosiaalista kaveria ei tule. Krisse syntyi ilman pentuesisaruksiaan, joka on varmasti vaikuttanut siihen jonkun verran. Sen ei oo koskaan tarvinut jakaa mitään tai se ei ole oppinut painimaan siten, että olisi tajunnut muidenkin sietorajat.
Krissen ja Titanin tilanteen eteen tehdään kokoajan töitä. Olen käynyt usempaan kertaan jo 10-20 minuutin lenkkejä metsässä, pitäen Krissen hihnassa. Eilen sen fiilis oli sellainen, että uskalsin metsässä poistaa kopan päästä. Hyvin meni. Ja itseasiassa sattui sellainen tilanne, että Titan hyppäsi yhtäkkiä täysillä Krissen kylkeen, jonka jälkeen Krisse sanoi takaisin minusta hyvin maltillisesti ja purematta - siitä se sai kyllä pari pistettä.

Lisäksi ne 5-10 minuutin pätkiä kotona samassa tilassa, Krisse tosin koppa päässä, ilman leluja/kippoja/mitään tavaroita lattioilla. Niissä tilanteissa Krisse on rennompi ja kumpikin ovat vain menneet eri puolille kämppää nukkumaan.
Koska Krissestä ei oo painikaveriksi, niin ollaan treffattu mun ystävien koiria :-) Lauantaina treffattiin malinois Gibeä ja lakenoissi Ransua, Neneä ja Kärppää. Titan sopeutui nopeasti neljän koiran laumaan ja löysi leikkikaverin porukan nuorimmaisesta Nenestä. 

Häntä sanoo "töttöröö"


Eilen käytiin rannalla tapaamassa Irlanninsetteri Kasper. Kasper ei hirveesti välittänyt Titanista, eikä Titan siitä. Se oli hyvää harjoitusta, ettei aina tartte painia :-)Käytiin myös pentutreffeillä: videossa 12 vk Ruska ja Titan 8vk. Eipä oo paljon kokoeroa... 
Muuten ollaan vain harjoteltu olemaan sisäsiistejä ja treenattu tottelevaisuuden alkeita :) Titan osaa jo istua ja olla ihan pari sekunttia paikallaan :-) Seuraamista ja sivulletuloa ollaan treenattu imuuttamalla. Tottelevaisuuden lisäksi oon tehnyt jälkiruutuja (sis. ruokaa) about joka toinen päivä. Titan on ihan hullun innoissaan ja on jo huomannut, ettei ruudun ulkopuolelta löydy mitään. Se on aivan kiihkona, kun otan sen pois ruudusta just ennen kuin ruuat loppuvat :-D


Vaikka Krisse ei Titanista tykkääkkään, nii kyllä se on Titanin idoli :-)
ps. pikkusen jalkaa kaverilla....


4 kommenttia:

 1. Krissen käytös kuulostaa hämmästyttävän samanlaiselta kuin tuttavani koiran käytös. Tämä koira on myös pentueensa ainoa. Eräs toinen kaverini tapasi oman pentunsa kanssa pentua, joka oli pentueen ainoa ja sanoi samaa kuin itse olet havainnut. Pentu ei osannut painileikkejä. Luulen, että vaikka ainokaista pentua sosiaalistaisi hyvin luovutusiän jälkeen, se ei enää opi yhtä hyvää koirakieltä kuin jos se olisi kasvanut pentuesisarusten kanssa. Olen päättänyt, etten ihan varmuuden vuoksi koskaan tule ottamaan koiraa, joka on kasvanut ilman pentuesisaruksia. Toivotan sinulle paljon tsemppiä! Toivottavasti yhteiselo alkaa sujua ja pahoilta konflikteilta vältytään tulevaisuudessakin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tuossa on hyvinkin perää. Olen huomannut monenlaisia tilanteita Krissen elämän varrella, että koiran lukutaito on heikkoa. Mulla ei ollut edes minkäänlaista laumaa sille pentuna, että olisi arvojärjestystä oppinut. Nyt ei auta kuin yrittää tehdä tilanteesta paras mahdollinen ja välttää äksidenttejä viimeiseen asti.

   Poista
 2. Voin tarjota vertaistukea :) Aksu on myös hyvin epäsosiaalinen, vaikka onkin kasvanut pentuesisarusten kanssa ja meille kotiuduttuaan viettänyt paljon aikaa vanhempieni koirien sekä kavereiden koirien kanssa. Se tulikin ihan hyvin muiden kanssa toimeen siihen asti, kunnes aikuistui. Aksulla on vain muutama kaverikoira, joiden kanssa se lenkkeilee ja nekin ainoat narttuja. Aussiessa ei se koirasosiaalisuus ole ihan itsestäänselvä juttu.

  Silloin, kun pentu tuli taloon, oli Aksullakin varulta koppa päässä. Se kun tuppasi myös omimaan kaiken matoista lähtien. Meillä kuitenkin helpotti se, että Aksu kyllä tykkää pikkupennuista. Se sulatti pennun siis suhteellisen nopeasti. Meillä ei silti edelleenkään loju luita lattioilla ja koirat ruokailevat eri huoneissa. Jäynä on äärimmäisen ahne ja Aksu taasen suhtautuu ruokaan suurella vakavuudella (puolustaa kippoaan muilta koirilta ihan satavarmasti). Muuten yhteiselo sujuu ongelmitta ja koirat selvästi nauttivat toistensa seurasta. Aksukin kuskaa lelujaan Jäynälle ja kutsuu leikkiin.

  Tsemppiä! Kyllä se siitä :)

  VastaaPoista
 3. Kiitän tuesta ja jakamistasi kokemuksista :) Minäkin yritän selvitä tästä tilanteesta ihan minimivaatimuksilla, millä pärjätään kaikki samoissa tiloissa. Meillä se kans tulee tarkoittamaan sitä, ettei luita/ruokaa ole laittoille ja leluissa varmaan sama homma.

  Krisse voi käydä päälle jopa siitä, että Titan haistelee lattiaa keittiössä ("siellä on varmasti jotain mulle kuuluvaa ruokaa"), joten ei auta kuin elää mahdollisimman siististi ja pyrkiä välttelee riidanaiheita. Tämän huomasin siten, kun Krisse oli aidan takana ja toinen hääri keittiössä...

  Krisse kuitenkin pärjää aikuisten koirien kanssa. Toivon kovasti, että tilanne rauhottuu, kun Titan kasvaa :)

  VastaaPoista